Kelan keikalta festarikesään
Kerta kiellon päälle. Niinhän sitä sanotaan. Kun mua pyytää keikkaseuraksi, ei vastaukseksi tule yleensä ei. Perjantaina tulikin sitten nautittua Anssi Kelan menosta Seinäjoen Rytmiksellä.
Kelastiseksi Vain elämään syksyn kaudella muuttunut Anssi oli selvästi innoissaan, kun parin vuoden takainen 77 ihmisen yleisömäärä oli vähintäänkin tuplaantunut, ellei peräti triplaantunut. Meno oli sen mukaista, eikä jätkä meinannut millään lopettaa. Lopuksi vielä hän jaksoi jakaa nimmareita ja kuvia, fiilistellä yleisön kanssa kasvokkain. Jokaiselle oli aikaa.
Itse pidin keikasta todella paljon: Jengi lähti mukaan, Anssi antoi kaikkensa ja vielä enemmän. Vanhat hittibiisit olivat saaneet uudet groovimmat sovitukset, uudet biisit olivat yhtä aikaa kauniita, herkkiä ja rokkaavia. Anssilla on kyky saada haikeasta tarinasta toimiva keikkabiisi. Väkisinkin tämän kaiken keskellä tulee mieleen millaista meininkiä rokkipoppijätkä saakaan aikaan festarilavoilla. Kelan musiikkia voi fiilistellä niin seurueessa tuoppi kädessä kuin yhtenä yleisömassassa käsiä ilmassa taputtaen ja musiikin tahtiin tanssien. Tuulikone ja monet kitarat. Kaunis lämmin kesäilta ja pieni tuulenvire. Varmasti toimiva yhdistelmä.
Festarikansalla ei muutenkaan ole hätää ensi kesänä. Festivaaleilla nykyinen suomimusiikki näyttää parhaimmat puolensa, ja sen, että leveyttä kärjessäkin piisaa. Jo julkistettujen supertähtien Tuiskun ja Tiihosen takana on liuta upeita artisteja, jotka saavat jos kaikenlaiset festariyleisöt juhlimaan. Naisartisteista löytyy esimerkiksi takaisin tulleet Chisu ja Vesala, unohtamatta keikkoja tahkonneita, vaikkapa Kaija Koota ja SANNIa. Suomen rap-genre voi paksummin kuin koskaan – uusia tulokkaita tulee, konkareiden vahvistaessa asemaansa entisestään. Tässä vaiheessa tietty on mainittava JVG ja Elastinen, mutta Uniikki näyttää olevan seuraava kuuma räppäri. Nikke Ankaran uusi tuleminen ei ole jäänyt keltään huomaamatta – featuringbiiseissäkin piisaaa. Oman levy-yhtiön hiljan perustanut Mikael Gabriel on Spotifyn TOP 10 kuunnelluimman suomalaisartistin joukossa ja hänen Versus Suomen TOP 5 suosituimpien albumien listalla.
No entäs poppipuolen miesartistit? Mies, kitara ja bändi tatsilla toimivia ovat Anssi Kelan lisäksi Juha Tapio, J. Karjalainen ja Lauri Tähkä. Tietty festareilla on mahdollista nähdä rokkijätkät Jonne Aaron ja Michael Monroe. Nyt, kun Haloo Helsinki! on ansaitulla keikkatauolla, muilla bändeillä on aika nousta esille. Miltä siis näyttää esimerkiksi Roope Salmisen & Koirien festarikesä 2016? Ikirokkibändit Popeda, Eppu Normaali ja Kolmas Nainen tuovat festareille festareiden tunnelman. Punkyhtyeistä Apulanta on itseoikeutettuna yötuntien tunnelmanluoja, ja Klamydia on palannut historialliselta keikkatauolta. Unohtaa ei sovi oman tien kulkijoita Jukka Poikaa ja Kasmiria. Miltäs kuulostais rokkimimmien rokkimimmi Vicky Rosti rokkifestareilla ja mihin sitten vie Pave Maijasen come back?!?
Suomimusa voi niin hyvin, ettei yhteen blogikirjoitukseen saa millään mainittua edes kaikkia kärkiartisteja ja mahdollisia festariesiintyjiä. Tosin kyllähän näilläkin jo ihan hyvät festarit saa kokoon. Festarit ja keikat ovat hyvä tapa kuluttaa ja kannustaa suomalaista musiikkia eteenpäin. Ne antavat voimaa niin itselle, suomalaiselle musiikkielämälle kuin tietenkin sille tärkeimmälle, suomalaiselle musiikille.
Hyvää itsenäisyyspäivää!