Nimeään myöten epämuodollinen, ihmisläheinen ja lämmin – Prinssi Harry

Olen tiiviimmin tämän syksyn seurannut Walesin prinssi Henryn, tuttavallisemmin prinssi Harryn, toimintaa julkisuudessa. Tänä mielenkiintoisena ajanjaksona ymmärsin myös paljon hänen brandistään, mutta erityisesti tavoistaan hoitaa tehtäviään asemansa edellyttämällä tavalla. Käytän tässä kirjoituksessa prinssin virallista nimeään Henry.

Prinssi Henry on kruununperillisjärjestyksessä tällä hetkellä viides Britannian hovissa, keväällä isoveljen kolmannen lapsen synnyttyä kuudes. Hän on ollut sotilasuralla kymmenen vuoden ajan ja palvellut Britannian armeijan operaatiossa Afganistanissa kahdesti. Armeijan palveluksessa hän organisoi myös Invictus Gamesit, kansainväliset kilpailut sotaoperaatioissa loukkaantuneille sotilaille, minkä suojelijana hän yhä edelleen toimii. Kapteenina sotilasuran päätyttyä prinssi Henry on ottanut tehtäväkseen jatkaa hänen äitinsä, prinsessa Dianan, aloittamaa hyväntekeväisyystyötä. Prinssi onkin monen hyväntekeväisyysorganisaation suojelija. Hänelle tärkeitä asioita ovat lasten ja eläinten hyvinvointi sekä HIV-potilaiden hoito ja ennaltaehkäiseminen. Erityisesti Sentebale, Hyväntekeväisyystyö AIDSin vuoksi orpojen lasten auttamiseksi Lesothossa on ollut prinssi Henrylle hyvin tärkeä kohde. Sentebale on perustettu Lesothon prinssi Seeison ja Prinssi Henryn äitien hyväntekeväisyystyön muistoksi. Afrikassa hän on tehnyt hyväntekeväisyyttä myös alueen luonnon hyväksi. Uusimpina huomioitavina asioina hänellä on prinssi Williamin ja Cambridgen herttuatar Cathrinen kanssa ollut mielenterveystyön kampanja Heads Together sekä säätiö nettikiusaamista vastaan. Prinssi Henry on mukana yhteensä 16 hyväntekeväisyysorganisaation tai tapahtuman suojelijana.

Prinssi Henry on siitä poikkeuksellinen kuninkaallinen, ettei hän juurikaan osallistu gaalatilaisuuksiin, vaan toimii konkreettisesti hyväntekeväisyysjärjestöjen toiminnan eteen. Hän on ollut rakentamassa tiloja, näyttämässä esimerkillään HIV-testien tärkeydestä sekä tekemässä töitä eläinten suojelun hyväksi Krugerin kansallispuistossa Etelä-Afrikassa. Hän tapaa niin organisaatioiden vapaaehtoisia kuin apua tarvitsevia ja saaneita henkilöitä. Hänellä on eri tilaisuuksien yhteydessä aikaa tavata paikalle saapuneita henkilöitä. Videoista ja kuvista päätellen hän on hyvin välitön, rento ja huomioiva.

Tänä vuonna prinssi Henry on noussut julkisuuteen viiden asian takia. Merkittävin on ehdottomasti maanantaina julkaistu ilmoitus kihloista näyttelijä Meghan Marklen kanssa sekä ensi keväänä järjestettävät häät. Torontossa järjestettyjen Invictus Gamesien aikaan hän esiintyi ensimmäisen kerran virallisessa tilaisuudessa nykyisen kihlattunsa kanssa. Britannian hovin jäykkyyden huomioiden prinssi Henry osoitti tuolloin melko avoimesti tunteistaan Marklea kohtaan. Median julkaisemissa kuvissa hän muun muassa pitää rakkaansa kädestä ja pussaa Marklen päätä.  

Toisen kerran prinssi Henry astui julkisuuteen omaehtoisesti, kun elokuussa tuli prinsessa Dianan kuolemasta kuluneeksi kaksikymmentä vuotta. Tuolloin (muun muassa Ilta-Sanomat, julkaistu 24.6.2017, viitattu 29.11.2017) Prinssi Henry paljasti, miten häneen tuo tragedia vaikutti, kuinka hän sulki surun mielestään, eikä käsitellyt asiaa.  Myös useita vuosia kestänyt juhliminen, juominen ja polttaminen olivat hänen omien sanojensa mukaan ajautumassa useita kertoja siihen pisteeseen, että hän olisi saanut hermoromahduksen. Hän on paljastanut Dail y Mailin haastattelussa (julkaistu 25.6.2017, viitattu 29.11.2017), ettei oikein löytänyt itselleen mielekästä roolia kuninkaallisessa elämässään. Tällöin prinssi Harry onkin harkinnut lähtemistä: Hän mietti voisiko käyttää lahjojaan prinssinä, vai olisiko hänen parempi elää tavallista elämää. Hän päätti kuitenkin jäädä kunnioituksesta ja uskollisuudesta isoäitiään, kuningatar Elizabeth II, kohtaan. Omien sanojensa mukaan hän kehitti itselleen roolin, jonka avulla selvisi. Tämä rooli on ollut hyväntekeväisyyden eteen tehtävä työ. (myös Iltalehti, julkaistu 17.4.2017, viitattu 29.11.2017)

Syksyllä Prinssi Henry herätti keskustelua kahdesti. Ensinnäkin Invictus Gamesien yhteydessä prinssi Henry tapasi tapahtuman amerikkalaisen suojelijan, maan ensimmäisen naisen Melanie Trumpin. Tapaamisen yhteydessä otettu kuva nousi sosiaalisessa mediassa keskiöön, kun prinssin sormien asento muodosti puvun reunalla maailmanlaajuisesti tunnetun pirun käsimerkin. (Tilanteesta muun muassa Findancen artikkelissa, julkaistu 25.9.2017, viitattu 29.11.2017).   Prinssi Henryllä on tapana pitää kättään puvun napituksen välissä, välillä jopa takin sisällä. Katsohan vaikka kihlajaiskuvia Kensingtonin palatsin puistossa. Toisaalta hänestä on myös kuvia, joissa käsi niin, että keskisormi on ainoana puvun päällä. Olisihan se mielenkiintoista, jos prinssin käden ansennosta voisi lukea merkityklsiä,kuten kuningattaren käsilaukkujen asennosta. Toinen kohu nousi marraskuun puolivälissä, kun Remembrance Sunday -juhlallisuuksissa prinssi edusti univormussa parran kera. (Muun muassa Mirror julkaistu 12.11.2017, viitattu 29.11.2017). Sääntöjen mukaan partaa ei saisi olla kuin poikkeustapauksissa univormun kanssa.

Kesällä prinssi Henry päätyi otsikkoihin hänen ollessaan Invictus Gamesien tilaisuuksissa Australiassa. Hän sateisesta säästä huolimatta jäi tervehtimään häntä katsomaan tullutta yleisöä. Prinssin tunnistettua edelliseltä vierailultaan tutun 97-vuotiaan Daphne Dunnen, meni hän iloisesti tapaamaan rouvaa. Jälleennäkemishalauksen yhteydessä Dunne moiskautti poskisuudelman prinssille – nyt toiselle poskelle kuin 2015. (Muun muassa ELLE, julkaistu 7.7.2017, viitattu 29.11.2017).

Prinssi Henry vieraili marraskuun alussa Tanskassa. Medioiden tilaisuuksista tekemien artikkelien ja Instagramiin julkaistujen kuvien perusteella sain hyvän käsityksen prinssi Henryn tavoista toimia niin virallisissa kuin epävirallisissa tilaisuuksissa. Prinssi Henry tapasi vierailunsa alkuun kuningatar Margaretha II:n, jonka kanssa poseerasi kuvaajille. Heidän keskustelunsa oli hyväntuulista, vaikkakin virallista small talkia. Hän kohtasi ulos paikalle tullutta yleisöä, huomioi lähimpiä yksitellen. Erityisesti pieni vauva sai hänen aikaansa, ja royalsien. Ruotsalainen kuninkaallinen viikkolehti Svensk Damtidning kirjoitti (45/17, s. 7), kuinka prinssi hurmasi kaikki spontaanilla lämmöllään. Iltatilaisuudessa puhunut prinssi aloitti toivottamalla hyvää iltaa tanskaksi ja lopetti myös tanskan kielellä. Vierailun ohjelmassa oli huomioitu prinssin sydämen asiat: nuorten tilanne, sotaveteraanit sekä mielenterveystyön vapaaehtoiset ja avun tarvitsijat. Seuraavana päivänä häntä isännöi prinssi Joachim, koska kruununprinsessapari oli edustehtävissä ulkomailla. Prinssi Henry sanoo tärkeät asiat hyvin painokkaasti ja vakaasti, mutta hän saa ihmiset ympärillään nauramaan. (Vierailusta muun muassa Daily Mail, julkaistu 26.10.2017, viitattu 29.11.2017). 

Monet sanoneet, että niin prinssi Harryn kuin nyt Suomessa vierailulla olevan Prinssi Williamin tapa edustaa ja huomioida ihmiset ympärillään on ihmisläheinen ja lämmin, kuin aikoinaan prinsessa Dianalla. Ainakin prinssi Henryn olemuksesta, eleistä ja käyttäytymistavastaan tämä tulee esiin. Lisäksi hänestä on sanottu, että hänellä on kujeilevampikin puoli, kuten äidillään. Tämäkin on tullut esille. Esimerkiksi E! News uutisoi Youtubeen lataamallaan videolla, miten kihlapari vitsaili keskenään kihlaushaastattelun kuvaustauoilla. 

Nyt voi sitten tarkastella prinssi Williamin tyyliä, kun hän on vierailulla maassamme.