Tohu-Tuomas joulun tuopi, pesäpäivistä valoon

Aurinkoista Tuomaan päivää! 
 
Aurinkoinen Tuomaan päivä on hyvä asia, kun uskotaan vanhan kansan ennustuksia. Ennen vanhaan on nimittäin sanottu, että vähäinenkin auringonpaiste pesäpäivinä, siis jaksona Tuomaasta jouluun, tietää hyvää kesää. Näillä näkymin juhannus olisi lämmin: "Kun talvipäivänseisauksena on sumuinen ilma, niin kesäpäivänseisauksena on halla." Tai ei ainakaan halla iske. Toisekseen on ilmeisesti tulossa kokonaisuudessaankin kaunis ja kuiva kesä: ”Jos aurinko ei pesäpäivänä näyttäydy edes sen vertaa, että hevosen ennättää valjastaa, tulee huono ja sateinen kesä." 
 
Tuomaasta on alkanut niin joulun kuin pesäpäivien aika. Tuomaan ja joulun välistä aikaa on kutsuttu monessa päin Suomea pesäpäiviksi. Auringon on ajateltu olevan kolme päivää pesässään, josta se nousee jouluaamuna, jolloin vuodenkierrossa alkaa hidas kulku kohti valoisaa kevätaikaa. Entisajan joulu on kestänyt Tuomaasta Nuuttiin: ”Tohu-Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi.” Tuomaan päivänä savupirttejä on pesty vedellä ja hiekalla kirkkaan vaaleiksi, minkä takia päivää on siis kutsuttu Tohu-Tuomaaksi. Seinät ja katot ovat taas saaneet tuoksuvien petäjäpäreiden peiton. Lisäksi lattialle on levitetty olkia ja olkikoristeita, mitkä ovat vanhoja kasvun, elämän ja luonnonkierron vertauskuvia.
 
Tuomaan päivän tapoihin on kuulunut myös jouluoluen maistelu: ”Tuomas tuleepi tuoppi kainalossa". Kaikin puolinkin Tuomaasta on alkanut arkisesta aherruksesta poikkeava kausi, sillä pesäpäivinä ei saanut kehrätä, hakata puita metsästä tai saati vuolla lastuja. Tuolloin on uskottu, että edellä mainitut teot ennustaisivat karjalle onnettomuutta tai viljalle huonoa satoa. Tuomaana ei enää myöskään teurastettu, pantu olutta, leivottu tai valettu kynttilöitä.
 
Tuomaan päivään ovat kuuluneet myös vanhat suojaavat aurinkosymbolit, siksi joissakin vanhoissa riimusauvoissa päivää kuvaa Tuomaanristi suojamerkkinä. Tuvan, navetan ja tallin oveen sekä porttiin on voitu myös maalata tervalla suojeleva rengasristi. Siksipä siis on myös loruttu seuraavasti:
Tule meille, Tuomas-kulta
tuo joulu tullesansa,
oluttynnyri olallansa,
viinapikeri pivosansa,
juustokakku kailosansa.
Kyl sä meijän portin tunnet:
tervaristi, rautarengas,
musta koira portin alla!